Defecte frecvente ale hard-diskului și remedierea acestora

Salut, prieteni. O problemă frecventă pe care o întâlnesc când vine vorba de reparația calculatoarelor și a laptopurilor este defectarea hard-disk-ului. Hard disk-ul este o componentă cu multe părți mobile și din acest motiv este mult mai predispus la defecțiuni. Există și o parte bună, dacă putem spune așa, când vine vorba despre defectarea acestuia și anume, că acesta aproape întotdeauna semnalizează utilizatorului faptul ca este „pe ducă”. Aceste erori, dacă sunt interpretate cum trebuie de catre utilizator, îl pot scuti de o sumedenie de probleme, dintre care, cea mai gravă este pierderea fișierelor personale. Acestea se pot recupera, noi la Service Electronice, recuperăm inclusiv date de pe hard-discuri defecte, dar este un proces laborios iar rezultatele nu sunt întotdeauna cele dorite. Pentru a preveni această problemă, noi venim în ajutorul cititorilor noștri cu câteva metode simple, dar care urmate corect, pot scuti utilizatorul de stres.
1 – Hard-diskul este zgomotos. Aceasta este cea mai cunoscută metodă de diagnosticare, dacă hard-diskul dvs. face zgomote puternice (cârâie, țăcăne etc. ) este un semn ca trebuie cât mai repede sa faceți backup la fișierele importante și să înlocuiți hard-diskul cu unul nou, refurbished (dar numai cu garanție) sau cu un SSD.
2 – Calculatorul refuză sa booteze (să acceseze sistemul de operare). Dacă pc-ul dvs. se blochează la intrarea in Windows/Linux/Macintosch, poate fi un semnal ca hard-diskul dvs. are probleme. Acesta poate avea „bad-uri” (porțiuni imposibil de scris sau citit), poate fi un defect la controler-ul electronic pe care îl are etc. Pentru stabilirea exactă a cauzei trebuie apelat la un tehnician.
3 – Daca calculatorul refuză să booteze, iar pe ecran apar mesaje precum: „NTLDR is missing„, „BOOTMGR is missing„, „No hard disk detected„, sunt mari șanse ca vinovatul (și victima) sa fie hard-diskul dvs.
4 – Calculatorul bootează greu și este foarte lent. Aceasta nu este neaparat o problemă a hard-diskului, insă dacă odată cu această problemă apar și altele precum: zgomot la copierea fișierelor, fișiere corupte (fotografii, filme, documente ce nu mai pot fi deschise), atunci cu sigurantă trebuie investigat.
Din păcate nu se pot face foarte multe pentru a preveni defectarea unui hard-disk, insă există câteva sfaturi utile care îi pot prelungi durata de viată.
1 – Hard-diskurile sunt sensibile la șocuri mecanice. NU LE LOVIȚI! Acestea sunt echipamente de înaltă precizie, distanța intre platane și capetele de citire fiind de ordinul micronilor. In cazul șocurilor mecanice, platanele se pot sparge sau se pot descentra, caz in care hard-diskul nu va mai funcționa.
2 – Câmpurile magnetice. Hard-discurile sunt extrem de sensibile la câmpuri magnetice. Ele sunt construite in asa fel incât un câmp magnetic puternic poate corupe informația stocată sau chiar îl poate defecta iremediabil. Evitati amplasarea unor difuzoare puternice sau a altor ecipamente generatoare de câmpuri magnetice, în imediata apropiere a PC-ului sau a laptopului dvs.
3 – Praful. Hard-diskurile sunt foarte sensibile la praf și impurități. Acestea sunt asamblate in camere sterile și orice expunere la praful din atmosferă, va duce, garantat, la defectare. În cazul în care hard-diskul dvs. s-a defectat, nu il deschideți! Pentru recuperarea datelor apelați la profesioniști specializați, deoarece odată desfăcut, șansele de a mai recupera informațiile stocate pe acesta, scad vertiginos.
4 – Faceți backup la fișierele importante. În zilele noastre o mare parte din informații pot fi stocate in cloud. Asta înseamnă ca ele sunt stocate pe servere securizate, precum cele de la Google, Microsoft, Apple etc, putând fi accesate din orice colț al lumii, in baza unui nume de utilizator și a unei parole. In cazul in care nu doriți sa folosiți această metodă, puteți face un backup clasic, pe un alt hard-disk, stick usb, cd/dvd, SSD etc.
Pentru a verifica starea de sănatate a unui hard-disk funcțional, puteți folosi programe ca SEATOOLS sau HDTune. Acestea nu pot repara un hard-disk defect, însă îi pot determina gradul de uzură. În cazul în care aveți o problemă cu echipamentele electronice pe care le dețineți(televizor, calculator, laptop, sistem audio etc), puteți apela cu încredere la echipa Service Electronice. Tehnicienii noștri calificați se vor deplasa la dvs. si vor diagnostica cu precizie echipamentul prezentându-vă soluția optimă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *